Dolar Yine Yeniden Tarihi Zirvesinde!


MOODY'S'İN NOT GÜNCELLEMESİ BEKLENTİLERİ

Dolar/TL 33,10 seviyesinin üzerinde işlem görürken, piyasalarda bugün kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in olası not güncellemesi takip edilecek. Moody's, Türkiye'yi "B3" seviyesinde pozitif görünümle değerlendiriyor. Piyasalarda en az bir kademe not artışı beklenirken, iki kademe not artışı da olabileceği yönünde beklentiler var.

İÇ PİYASA VERİ GÜNDEMİ

İç piyasada bugün takip edilecek önemli bir veri bulunmazken, hafta boyunca politika faizinin altında kalan gecelik faizler izleniyor. TCMB, geçici likidite sterilizasyonu için depo ihalelerini geçen hafta başlattı. Cuma günü gecelik faiz yüzde 50,01 iken, salı yüzde 48,5, çarşamba yüzde 47,85, dün ise yüzde 47,97 seviyesindeydi.

TCMB’DEN YENİ ADIMLAR

TCMB, bankacılık sistemindeki TL mevduat payını artırmayı amaçlayan yeni bir adım daha attı. Pazartesi günü yürürlüğe girecek olan bu adımla, kur korumalı mevduata (KKM) uygulanacak en düşük faiz oranı yüzde 35'e düşürüldü. Bu adım, KKM'den TL mevduata geçişin desteklenmesi ve KKM hesaplarının azaltılması kapsamında atılan adımların devamı niteliğinde.

TL’NİN DEĞER KAYBI

Yerel seçimler sonrasında TL, nisan ayını yatay, mayıs ayını ise sınırlı değer artışı ile kapattı. Haziranda ise yüzde 1,8 değer kaybetti. Temmuz ayına değer kazancıyla başlayan TL, geçen hafta yaklaşık yüzde 1 değer kaybetti. Dolar/TL'de yeni zirve 33,1250 olurken, kur bu sabah da benzer seviyede güne başladı.

KÜRESEL PİYASALAR

Küresel piyasalarda, Çin-ABD ticaret geriliminin artması ve ABD başkanlık seçim sürecinin yarattığı belirsizlikler nedeniyle Asya borsaları haftayı ekside kapamaya hazırlanıyor. ABD'de açıklanan imalat ve işsizlik başvuruları verilerinin istihdam piyasasında önemli bir yavaşlamaya işaret etmemesiyle dolar baskı altında kalırken, işlemciler ABD Merkez Bankası'nın (Fed) Eylül ayında faiz indirimine gideceği beklentisini sürdürüyor.