İmamoğlu 2 Yıl Hapis Cezası Aldığı Dava İçin Dilekçe Verdi

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı (İBB) Ekrem İmamoğlu’nun YSK üyelerine “ahmak” dediği gerekçesiyle hakkında açılan, 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası aldığı fakat İstinaf Mahkemesi’ne taşındığı için henüz hakkında kesin hüküm verilmeyen davanın yankıları sürüyor. Geçtiğimiz hafta, cezanın kesinleştiğine dair iddialar gündeme gelmiş, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve avukatı Kemal Polat ise duruma tepki göstermişti.

İMAMOĞLU VE TUNÇ GERİLİMİ

Ekrem İmamoğlu, davayla ilgili olarak "İstinaf hakkımda ceza versin, bu iktidar, Yargıtay’ın kararını göremez. Bu millet ayağa kalkar. Erken seçim olur" sözlerini kullanmış, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ise kendisine "Kimse yargıya parmak sallayamaz" yanıtını vermişti. İmamoğlu ise Tunç’a yanıt olarak "Ben yargıya parmak sallamadım, sana salladım. Senin gibi yargıyı etkileyen, yargıyı arka planda zorda bırakan, baskı altına tutan hükümetin mensuplarına parmak salladım. O parmak benim parmağım değil, milletin parmağı" demişti.

ANAYASA'YA AYKIRI OLDUĞUNU BELİRTTİ

Davayla ilgili tartışmalar ve kafa karışıklıkları devam ederken, İmamoğlu’nun İstinaf Mahkemesi'ne verdiği dilekçe ortaya çıktı. İmamoğlu’nun dilekçede aldığı cezanın Anayasa’ya aykırı olduğunu belirttiği ve bunu açıkladığı görüldü.

Sözcü’den Aytunç Erkin’in yapmış olduğu habere göre, İmamoğlu’nun dilekçesinde şu ifadelere yer verildi:

“Anayasa’nın 153’üncü maddesi uyarınca, müvekkille uygulanan kamu görevlilerine karşı hakaret suçu olarak nitelendirilen TCK Madde 125/3-a ve 5 hükmünün Anayasa’ya aykırılık iddiasıyla somut norm denetimi yapılması amacıyla davanın geri bırakılarak dosyanın Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) gönderilmesi. Somut norm denetimi talebinin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) içtihatları uyarınca, duruşmalı olarak değerlendirilmesi ve talebimize dayanak yapılan bilimsel mütalaayı hazırlayan uzmanların mahkemenizce dinlenmesi. Dilekçemizde atıf yapılan AİHM kararlarının, Anayasa 90’ıncı Madde ve AYM içtihatları uyarınca, sayın mahkemenizin vereceği hükmü doğrudan etkileyeceğinden, aynı zamanda adil yargılanma hakkı ve savunma hakkı kapsamında kararların Türkçe çevirilerinin yapılması için Adalet Bakanlığı Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü’ne yazı yazılması talep edilmektedir.