Erdoğan İşaret Etmişti: Belediyelere Borç Bildirimi Gönderildi

Işıkhan, belediyelerin Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) toplam 96 milyar TL borcu olduğunu belirtti ve borçlu belediyelere borç bildirimlerinin gönderildiğini duyurdu. Bakan, bazı belediyelerin bu çağrılara olumlu yanıt verdiğini ancak hala harekete geçmeyen birçok belediye bulunduğunu ifade etti.

'EMEKLİ İKRAMİYELERİ YÜK OLUŞTURDU'

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, SGK'nin 85 milyon vatandaşın sağlık ve tedavi harcamalarını karşıladığını ve 16 milyon emeklinin aylık ve bayram ikramiyelerini ödediğini hatırlattı. Bu ödemelerin sürdürülebilirliğinin, SGK'nin ana gelir kaynağı olan sigorta primlerinin düzenli olarak toplanmasına bağlı olduğunu vurguladı.

'HAREKETE GEÇMEYEN BELEDİYELER VAR'

Işıkhan, 31 Mart yerel seçimlerinden önce SGK'ye borçları biriken belediyelere çağrıda bulunduklarını belirtti. Bu çağrıların ardından, belediyelere borç bildirimleri gönderildi ve bazı belediyeler borçlarını ödeme iradesi gösterdi. Ancak, hala harekete geçmeyen belediyeler bulunduğunu dile getirdi.

BORCUN BÜYÜK BİR KISMI BELEDİYELERE AİT

Toplam 96 milyar TL olan belediyelerin SGK'ye borçlarının yüzde 80'inin belediye şirketlerine ait olduğunu açıklayan Işıkhan, bu borçların milli bir kaynak olduğunu ve vatandaşların emeğinin karşılığı olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

'ÖDMEE PLANLAMASI YAPILMALI'

Bakan Işıkhan, SGK'ye olan prim borçlarının tahsil edilmesi ve kayıt dışı ile mücadelenin yanı sıra istihdamı artırarak SGK'nin prim gelirlerini yükseltmek amacıyla çalışmalar yürüttüklerini söyledi. Ayrıca, borçlu belediyelere ödeme planları oluşturulması ve borçların yapılandırılması konusunda destek vermeye hazır olduklarını belirtti.

'SGK'Yİ KORUMAK GELECEĞE YATIRIMDIR'

Işıkhan, sosyal güvenlik sisteminin mali yapısını korumanın ve geleceğe güvenle bakmanın ortak sorumluluk olduğunu vurguladı. Herkesin bu sürecin önemini anlaması gerektiğini belirterek, büyük Türkiye gemisinin daha çok yol alabileceğini ve daha çok ufuk aşabileceğini ifade etti.