Enflasyon "Sahte Diploma"yı da Vurdu

 

Sosyal medya üzerinden bazı hesaplarda sahte üniversite diploması satışı yapılıyor. Birçok üniversite ve bölümün diplomasının satışının yapıldığı hesaplarda lise, ön lisans ve yüksek lisans diplomaları satışı da mevcut.

Bir çeşit dolandırıcılık yöntemi olduğu düşünülen bu hesaplarda diplomalara dair özellikler de yer almakta. Bu diplomaların E-devlet üzerinden işleneceği ve hiçbir resmi veya özel kurum tarafından problem yaşanılmayacağının garantisi veriliyor. Aynı zamanda müşterilerine doktorluk, mühendislik, veterinerlik ve öğretmenlik gibi çeşitli alanlarda meslek seçme şansıda sunuluyor.

 

 

*2023'te verilen sahte diploma fiyat listesi

FİYAT LİSTELERİ DAHİ MEVCUT

Kuruluşunu 2009 yılına kadar dayandırıp müşterilerine güven sağlamaya çalışan sahtekar bir hesabın bu işte ne kadar eski ve tecrübeli olduğunu belirterek fiyat listesi dahi yayınladığı görüldü. Son olarak 2023 yılında yayınlanan fiyat listesinde, lisans diploması 10 bin lira, yüksek lisans diploması 12 bin lira, lise diploması 6 bin lira, ön lisans diploması 8 bin lira ve ilköğretim diploması 4 bin liradan alıcılarını bekliyor.

 

 

2024'TE YÜZDE 150 ZAM

Müşteriymiş gibi konuşulup pazarlık yapılan bir sayfada diplomanın yüzde 150 zamlanarak 25 bin liraya yükseldiği aktarıldı. Bazı sahtekar sayalarda ise hukuk ve tıp bölümü diplomalarının daha yüksek fiyattan satılması dikkatlerden kaçmadı.

TC KİMLİK NUMARASI VE ADRES BİLGİLERİ DE İSTENİYOR

Sahtekarların kendilerinden diploma talep eden müşterilerinden isim-soyisim, adres ve TC kimlik numarası gibi kişisel bilgileri istediği öğrenildi. Sahtekarlar bu diplomalarla KPSS gibi resmi birçok sınava girilebileceğini ve resmi kurumlara her türlü başvurunun yapılabileceğini taahhüt ediyor.

 

 

ŞİKAYET EDİLMEMESİNİN SEBEBİ...

Bu kişilerin dolandırıcı olduğunu ve asıl hedeflerinin kişisel veriler ve banka hesapları olduğunu belirten siber güvenlik uzmanları vatandaşlara ciddi uyarılarda bulunuyor. Ancak bu yönteme başvurarak dolandırıldığını anlayan kişilerin kendilerinin de illegal bir iş yaptığını bilmesinden ötürü şikayette bulunmadıkları belirtildi.

2 YILDAN 5 YILA KADAR HAPİS CEZASI MEVCUT

Diplomayı satan sahtekarlar kadar onu alan kullanıcılarda suçlu duruma düşmekte. Türk Ceza Kanunu'na göre resmi belgede sahtecilik suçu için basit haliyle 2 yılla 5 yıl arasında bir hapis cezası öngörülüyor.