Deprembilimci Haluk Eyidoğan: "Bu Deprem Geçmiş İki Büyük Depremin Etkisinde Gelişti"

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, Malatya'nın Kale ilçesinde saat 10.46'da 5,9 büyüklüğünde bir deprem tespit edildi. Yerin yaklaşık 10,07 kilometre derinliğinde gerçekleşen deprem Elazığ ve Diyarbakır başta olmak üzere çevre illerden de hissedildi. Depremin ardından yürütülen saha tarama çalışmaları sonucu üç farklı ilde toplamda üç binada kısmi çökme olduğu belirlenirken, can ve mal kaybı olmadığı İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya tarafından açıklandı. Yaşanan 5,9 büyüklüğündeki depreme ilişkin Jeofizik Profesörü ve Deprembilimci Haluk Eyidoğan, Sarıyer Söz Gazetesi'nden Kevser Karaduman'a önemli açıklamalarda bulundu.

"KUVVETLİ BİR ARTÇI DEPREM OLARAK NİTELENDİRİYORUM"

Meydana gelen depremin kuvvetli bir deprem sınıfına girdiğini ve kuvvetli deprem olarak nitelendirildiğini vurgulayan Haluk Eyidoğan, "Depremin genel karakterine baktığımız zaman, 6 Şubat 2023'ten bu yana bölgede devam eden bir deprem etkinliği var. 6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli 7,8 ve ardından 9 saat sonra Elbistan merkezli 7,6 büyüklüğünde iki deprem oldu. Bu iki büyük deprem, bölgede çok büyük bir yerkabuğu deformasyonuna neden oldu ve artçı depremlerde bugüne kadar sürdü. Haritalardan genel dağılıma baktığımız zaman, bu artçı depremlerin 6 Şubat'taki iki büyük depremi yaratan fayın çevresinde yoğunlaştığını görüyoruz. Bu 5,9 veya Amerika merkezlerine göre 6 büyüklüğünde ölçülen depremde, bu bölgedeki gerilme alanının değişikliğiyle ilgili artçı hareketlerden biri. Bunu bağımsız bir deprem olarak da niteleyenler var ama sonuçta o bölge Doğu Anadolu Fayı'nın en aktif olduğu ve 6 Şubat'tan bu yana sürekli artçı depremlerin olduğu bir bölge. Dolayısıyla ben bu depremi kuvvetli bir artçı deprem olarak nitelendiriyorum. Bu depremle ilgili artçı deprem dağılımına bakıldığında içinde 5 buçuk büyüklüğünde de depremler var. Bu artçı depremler bir süre daha böyle devam edecek. Bunların çoğunu biz hissetmiyoruz, aslında çok sayıda artçı deprem meydana geliyor bu bölgede. Bunların bir kısmı küçük olduğu için biz bunları hissetmiyoruz ama bunları Kandilli ve AFAD başta olmak üzere dünya deprem merkezleri kaydediyor. Bu deprem bir sürpriz değil. Dolayısıyla 6 Şubat'ta gerçekleşen iki büyük depremden sonra bu depremler her zaman olabilir." ifadelerini kullandı.

"BÖLGEDE HASAR ALMIŞ AMA YIKILMAMIŞ BİNLERCE YAPI VAR"

Bölgedeki yapıların genel risk değerlendirmesini yapan Eyidoğan, "Artçı depremler sürüyor ve bu depremler 5 büyüklüğünü geçince hasar ve can kaybı oluşma riskide var. Bölgede hasar almış ama yıkılmamış binlerce orta hasarlı yapı bulunuyor. Bunların ağır hasarlıları yıkıldı ama çok sayıda hafif hasarlı yapı var. O hafif hasarlı yapılar böyle depremlerde, deprem merkezine yakınsa orta hasar alabilir. Orta hasarlılarda ağır hasarlar alarak, yıkılabilir. 6 büyüklüğünde bir depremde Türkiye'de maalesef hatalı inşaat yapıları olan binalar ya yıkılıyor ya da ağır hasar alıyor. Şu anda iyi haber şu ki, can kaybı yok ama gelen haberler bazı binaların hasar aldığı yönünde. Çünkü bu bölgede çok sayıda orta hasarlı ve hafif hasarlı yapı bulunuyor." dedi.

"HASARLI YAPILARIN HASARLARI BÜYÜYEBİLİR"

Saha tarama çalışmalarının devam ettiğini ve tüm yapıların sırayla hasar kontrolünün sağlanacağını belirten Eyidoğan, "Deprem Malatya ile Sivrice Gölü arasında yani Malatya'nın merkezinin 50 kilometre doğusunda. Dolayısıyla deprem Merkez'e ve Sivrice'ye biraz uzak. Köylerde ve ilçelerde bulunan hasarlı yapıların hasarları büyüyebilir. Tabi şuanda henüz erken. Bu deprem merkezine yakın bütün köyler ve ilçeler gezilecek. O zaman daha net olarak hasar durumunu göreceğiz." ifadelerini kullandı.

"DAHA BÜYÜK BİR DEPREME İHTİMAL VERMİYORUM"

5,9 büyüklüğündeki depremin daha büyük bir depremi tetikleyip, tetiklemeyeceği konusunda konuşan Eyidoğan, "Ben ilerleyen saatlerde ya da günlerde daha büyük bir deprem olacağına ihtimal vermiyorum. Bunları artçı deprem faaliyeti olarak gördüğüm için daha büyük bir depreme ihtimal vermiyorum ama bölgede başka kırık ve tehlikeli fay hatları var. Ayrıyetten Türkiye'de 550 tane fay hattı var. Hangisi ne zaman hareket eder bilemiyorum. Bence bu deprem, geçmiş iki büyük depremin etksinde gelişen bir deprem." dedi.

 

HABER: KEVSER KARADUMAN