Av. Celal Ülgen'den Anayasa Değişikliği Tepkisi: Kimse Hayal Kurmasın!

Avukat Celal Ülgen, geçtiğimiz hafta gündemi meşgul eden 'Anayasa' tartışmalarını Sarıyer Söz Gazetesi Haber Müdürü Aykut Metehan'a değerlendirdi. "Bu maddelerin değiştirilmesinin mümkün olmamadığını dile getiren Ülgen, "Bunu dillendirip kulak alıştırması yapıyorlar ancak bu tamamen hayal ürünüdür" ifadelerini kullandı.

Ülgen'in açıklamları şu şekilde:

"İLK DÖRT MADDENİN DEĞİŞTİRİLMESİ MÜMKÜN DEĞİL"

Anayasa'nın ilk 4 maddesinin değiştirilmesi mümkün değildir. Bu tamamen hayal ürünüdür. Bunların değiştirilmesi teklif dahi edilemeyecekken bunlar kulak alıştırması yapıyorlar. Ancak şunu söyleyeyim ki bu ham hayaldir. Bunu yapabilmek için Anayasa'yı toptan kaldırmak gerekir. Anayasa Mahkemesi'nin hükümlerinde de bildirildiği gibi hukuki olarak bunları değiştirmek mümkün değildir.

"HİÇBİR SONUÇ ALAMAYACAKLAR"

Açık olarak söylüyorum. bu söylemlerden, bu isteklerden hiçbir sonuç alamayacaklar. Türkiye Cumhuriyeti laik, sosyal bir hukuk devletidir. Başka da bir alternatifi yoktur. Bugün iktidar tarafından laiklik dışı söylemler dillendirilse bile Türkiye Cumhuriyeti'nin laik devlet olgusundan ödün vermek mümkün değildir.

"MHP'NİN BU MADDELER KONUSUNDA TUTUMU DEĞİŞMEZ AMA..."

MHP'nin bu 4 maddenin değiştirilmesi karşısındaki 'hayır' tutumunun değişmeyeceğini ve bu değişikliğe karşı olacaklarını düşünüyorum. Ancak iktidar için aynısını söyleyemem. Onlar değiştirmek isteyebilir. Anayasalar anayasa kurucuları tarafından yapılır. Meclis'in idaresi hakimdir. Meclis iradesi olmadan hiçbir değişiklik yapılamaz. Bunlar hayal aleminde koşuyorlar. Dolayısıyla bu söylemlerin hiçbir kıymet-i harbiyesi (önemi) yoktur.

"BU DARBE ANAYASASI OLUR"

Bu maddeler değiştirilemez ancak ola ki değiştirildi. Türkiye Cumhuriyeti'nin bütün ilkeleri rafa kalkar. Anti-laik, anti-demokratik bir olguya dönüşür. ancak anayasa var oldukça hiçkimse bu maddeleri değiştiremez. Bunu açıkça söyliyim. Hiç kimse hayal kurmasın. Bu 4 maddeyi değiştirmek için yeni bir anayasa gerekir. O zaman da bu Anayasa olmaz, farklı bir darbe anayasası olacaktır. Mevcut Anayasa, her ne kadar 12 Eylül Darbe Anayasası olsa da, üzerinde gerekli değişiklikler sağlanmış ve hak ve özgürlükler verilmiştir.

Çocuk istismarları ve çocuk cinayetleri özelinde bir idam yasası çıkarılmalı mı?

Asla... İdam cezasının kaldırılması olayı büyük olaylar neticesinde gerçekleşmiştir. Anayasa'ya yeniden idam cezasını koymak yargıyı siyasallaştırmak demektir. Yeniden idam cezasını kabul etmemiz mümkün değildir. Yeni bir Anayasa'da idam cezası yok. Mevcut yasamız bu hassas konular için yeterlidir.

Cumhurbaşkanı Erdoğan sınırsız Cumhurbaşkanlığı mı istiyor?

Hayata gözlerini kapamadan Cumhurbaşkanlığı'nı bırakmak istemiyor Erdoğan. Ancak öyle bir şey yok. Olmayacak da. Türkiye Cumhuriyeti laik bir hukuk devletidir. Kimse hayal kurmasın.