AK Parti'den Geri Adım: Etki Ajanlığı Kanun Teklifi Geri Çekildi

Bugün TBMM Danışma Kurulu toplantısında bir araya gelen iktidar ve muhalefet partileri grup başkanvekillerinin gündeminde Noterlik Kanunu'nda değişiklik yapılmasıyla ilgili kanun teklifinin 16. maddesi olan "etki ajanlığı suçu" düzenlemesi vardı.

CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, kamuoyunda 'etki ajanlığı' olarak bilinen ve tepkilerin odağında olan kanun teklifinin geri çekildiğini duyurdu.

Murat Emir, X hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı: "Kamuoyunda etki ajanlığı olarak bilinen kanun teklifi, haftalardır sürdürdüğümüz gerek halkımızın büyük desteğini alarak kamuoyunu bilgilendirme çalışmalarımız ile gerek meclisteki çalışmalarımız ve eleştirilerimiz sonucunda an itibari ile geri çekildi."

ÖZGÜR ÖZEL 'KIRMIZI ALARM' DEMİŞTİ

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, dün grup toplantısındaki konuşmasında bu maddeye vurgu yapmış ve "Etki ajanlığını muhalifler için bir sopa olarak kullanmak üzere getiriyorlar. Kırmızı alarm! Tüm milletvekillerimiz etki ajanlığı yasasını geçirmemek için ellerinden ne geliyorsa onu yapacaklar" demişti.

DEM PARTİ: MUHALEFETİN BİR ARADA DURUŞUNUN VE TOPLUMSAL MUHALEFETİN ETKİSİ

'Etki ajanlığı' teklifinin geri çekilmesine ilişkin değerlendirmelerde bulunan DEM Parti Grup Başkanvekili Sezai Temelli, “Muhalefetin bir arada durmasının ve toplumsal muhalefetin güçlü tepkisinin sonucunu aldık. Düzenlemenin hiçbir rasyonel bir tarafı yoktu ve iktidar bir yanlıştan döndü” dedi.

AK PARTİ: TEKLİF ŞİMDİLİK ÇEKİLDİ, ÇALIŞILACAK

İktidar temsilcileriyse teklifi şimdilik geri çektiklerini ve teklifin üzerinde çalıştıktan sonra yeniden gündeme alacaklarını ifade etti. Casusluk suçlarıyla ilgili bir düzenlemeye mutlaka ihtiyaç olduğunu kaydeden parti yetkilileri, muhalefetten öneri beklediklerini ve bu önerilerle teklifin yeniden çalışılarak gündeme alınacağını kaydetti.

NE OLMUŞTU?

Geçtiğimiz yasama yılında muhalefetin itirazları sonucu 9’uncu Yargı Paketi’nden çıkarılan ve kamuoyunda ‘etki ajanlığı’ olarak nitelendirilen teklif Noterlik Kanunu ve bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair teklife konulan bir madde ile yeniden Meclis gündemine gelmişti.

Teklifin 16. maddesiyle casusluk eylemleriyle daha etkin mücadele edilebilmesi amacıyla Türk Ceza Kanunu'nda yeni bir suç ihdas edildi. Teklife ilişkin bilgi notunda, “Devletin güvenliği ile iç veya dış siyasal yararları aleyhine yabancı bir devlet veya organizasyonun stratejik çıkarları veya talimatı doğrultusunda suç işleyenlerin üç yıldan yedi yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılacağı düzenlenmektedir. Böylelikle belge ve bilgi temini veya açıklanması dışında casusluk maksadıyla suç işlenmesi de ayrı bir suç olarak düzenlenmekte ve casusluk faaliyetleriyle daha etkin mücadele edilmesi amaçlanmaktadır” denilmişti.

Notta şu ifadelere yer verilmişti: ‘‘Fiilin savaş sırasında işlenmiş veya Devletin savaş hazırlıklarını veya savaş etkinliğini veya askerî hareketlerini tehlikeyle karşı karşıya bırakmış olması ağırlaştırıcı neden olarak kabul edilmektedir.”

Kamuoyuna yansıyan ilk taslakta “Devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları aleyhine yabancı bir devlet veya organizasyonun stratejik çıkarları veya talimatı doğrultusunda Türk vatandaşları veya kurum ve kuruluşları ya da Türkiye’de bulunan yabancılar hakkında araştırma yapan veya yaptıranlar, Türkiye’de suç işleyenler” hakkında üç yıldan yedi yıla kadar hapis cezası verileceği ifade edildi. Ancak Meclis Başkanlığı'na sunulan teklifte ‘‘Türk vatandaşları veya kurum ve kuruluşları ya da Türkiye’de bulunan yabancılar hakkında araştırma yapan veya yaptıranlar, Türkiye’de suç işleyenler’’ ifadesi yer almamıştı.