Afrika değil İstanbul’un göbeğinde kavurucu sıcaklarda susuz bırakıldılar

Kavurucu sıcaklarda susuz kalan mahalle halkı, bir yıldır çözüm için başta Saıyer Belediyesi olmak üzere yetkili tüm makamlarla görüştüklerini ancak su sorunun çözülmediğini söylüyor. Geçtiğimiz günlerde İSKİ’nin boru hattının bir bölümünü açtığını ifade eden mahalle halkı, bu boru hattının büyütülmesi gerektiğinin kendilerine aktarıldığını söyledi. “’Çalışıyoruz’ diyorlar ama alanda çalışan kimse yok” diyen halk, değil bir yıl 30 yıla varan su sorunu yaşıyor. 

Sarıyer Söz Gazetesi olarak suya hasret kalan mahalle sakinleriyle konuştuk. Hafta içi birkaç saat hafta sonu ise suların hiç akmadığını belirten mahalle halkı, buna rağmen 400-500-700 lira aralığında su faturası geldiğini söyledi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) bünyesindeki İSKİ’nin, Fatih Sultan Mehmet ve Baltalimanı Mahallelerindeki Kar, Gençlik, Ercan, Bıçkın ve Sark Yolu Sokak’ındaki iki günü bulan su kesintisi mahalle halkını bezdirmiş durumda. Baltalimanı Mahalle Muhtarı Ali Haydar Aslan ve Fatih Sultan Mehmet Mahalle muhtarı Kemal Subaşı halkın sorunlarıyla yakından ilgilenip gerekli tüm merciilere başvursa da şu ana kadar kalıcı bir çözüm sunulamadığını aktardı. 

MUHTAR ALİ HAYDAR ASLAN: BU HALKI DUYSUNLAR

Baltalimanı Mahalle Muhtarı Ali Haydar Aslan, iki mahalleye şebeke suyunun Levent’ten temin edildiğini söylüyor. Muhtar Aslan, “FMS’de Aydınlık, Park ve Bıçkın Sokak ile Baltalimanı’nda Gençlik, Kar, Mercan Sokaklarına bir yıldır su verilmiyor. Bu sokaklarda cumartesi ve pazar günleri su akmıyor. Hafta içi de sabah 04:00-09:00 saatleri arasında akıyor” diyor. İSKİ yetkililerine seslenen Aslan, “Bu halkın isyanını duysunlar. Burada cumartesi ve pazar günleri su akmıyor. İnsanlar, bir an önce bu sorunun çözülmesini istiyor. Bu sıcağın altında insanlar boşuna toplanmadı. Su yok. Su olmayınca da hayat olmuyor. Önümüz bayrak. İnsanlar perişan. Kışın kombiler çalışmıyor, çocuklar evlerde soğuktan donuyor. Sokak sakinleri çok perişan" diyor.

‘MUHTAR SU SORUNUNU ÇÖCEĞİZ’ DİYORLAR, E ÇÖZ ARTIK’

Mahalle muhtarları olarak Sarıyer Belediyesi ve İSKİ yetkilileri ile pek çok kez görüştüklerinin altını çizen Muhtar Aslan, “‘Çalışıyoruz’ diyorlar. Ya çalışıyorsunuz da su yok. Sen ne kadar çalışma yaparsan yap su gelmedikten sonra ne çalışması yapacaksın. Biz gidiyoruz görüşüyoruz ‘muhtar çalışıyoruz, su sorununu çözeceğiz’ diyorlar. E çöz artık. Halkla ile biz muhtarları karşı karşıya getiriyorlar. Gelsinler buraya bu insanları dinlesinler” diye konuştu.

‘3 ÇOCUĞUM VAR, NEREDEN SU BULACAĞIM’

Mikrofon uzattığımız bir mahalle sakini ise şu sözlerle isyan etti: “İşten geldim, ter içindeyim bir damla su yok. Sözde İstanbul’un göbeğinde oturuyoruz. Gece ikide su mu gelir?Dün gece çamaşır makinesine damacana ile su koydum da çamaşır yıkadım. Düşünün artık halimizi. Benim üç çocuğum var, hepsi okula, işe gidiyor. Nereden su bulacağım ben?”

‘SENELERDİR SU GETİRECEKLER, HANİ NEREDE SU?’

Bir diğer vatandaş su faturasına isyan etti, “400’e yakın fatura geldi vallahi. İnanmazsanız faturaları da getirebilirim. Ben burayı tarlaydı aldım daha su yok. Senelerdir su getirecekler. Hani, nerede su? Susuzuz, millet kuruyor.”

İKİ ÇOCUK ANNESİ YALÇIN: İSKİ’Yİ ARAMAKTAN BIKTIK

Konuşmakta güçlük çeken gözleri dolarak derdini anlatan iki çocuk annesi Seda Yalçın, “Benim bu ihtiyacımı, mağduriyetimi kim giderecek” diye sorarak İSKİ’nin vurdumduymazlığına isyan etti. Çocuklarına gece saatlerinde banyo yaptırdığını söyleyen Yalçın, şebekeden su akmadığı halde 700 lira su faturası gelmesine isyan etti. “İtirazım var” diyen Yalçın şunları söyledi, “Su kullanmadığım halde bana nasıl  o fatura geliyor ben anlamadım gitti. Böyle rezalet görülmedi. ‘Arıza var arıza var’ diyorlar yıllardır arızayı gidermediler. Her gün İSKİ’yi aramaktan bıktık, onlar çözüm üretmekten bıkmadılar. Biz böyle bir şey görmedik. Sabahları temiz suları kullanıyorum. Hangi çağda yaşıyoruz? İSKİ’yi aramaktan bıktık. Bu neyin arızası? Su basınç vermiyormuş. Bebeğimi evde bırakıp geldim sırf konuşmak için.”

‘BASINÇTAN DOLAYI SU VERİLEMEDİĞİ SÖYLENİYOR’

Gece kalkıp suyu kaplara doldurarak ihtiyaçlarını az da olsa giderebildiklerini söyleyen 30 yıllık mahalle halkından Mahmut Kement ise, uzun zamandır su sorunu yaşadıklarını belirtti. “Bir türlü düzene girmedi” diyen Kement, “Sorduğumuzda basıncın yeterli gelmediğini, basınçtan dolayı bu tepeye su verilemediği söyleniyor. Özellikle hafta sonları hiç su kullanamıyoruz. Son günlerde bazen akıyor bazen akmıyor. Bir istikrar yok. Buraya neden su çıkmadığını ve ne yapılması gerektiğini İSKİ’nin bilmesi lazım. Buna bir çözüm üretememek şaşkınlık verici.”