108 Milyon Vatandaşın Kişisel Verilerinin Çalındığı Ortaya Çıktı

Resmî kurumlarda kaydı bulunan 108 milyon kişinin kimlik ve iletişim bilgilerinin çalındığı ortaya çıktı. Kişisel veriler, bilgisayar korsanları tarafından beş farklı dosyada toplandı ve Google Drive üzerinde paylaşıldı.

Free Web Turkey'den Ali Safa Korkut'un haberine göre, resmî kurumlarda kaydı olan 108 milyon yurttaşın ad, soyad, tc kimlik numarası, aile sıra numarası, birey sıra numarası, doğum tarihi, doğum yeri; nüfusa kayıtlı oldukları il, ilçe ve köy, medeni durum, ölüm tarihi, ikamet adresi ve cep telefonu numarasından oluşan kişisel verileri çalındı.

BTK, GOOGLE’DAN YARDIM İSTEDİ

 Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) bünyesindeki Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM), Google’a başvurarak “Kanunen yurttaşları kimlik avı saldırıları, kullanıcı hesaplarının ele geçirilmesi ve veri sızıntıları gibi her türlü siber saldırıya karşı korumakla yükümlüyüz” diyerek bu dosyaların acilen kaldırılmasını talep etti. 42 GB boyutundaki veri tabanında TC kimlik numaraları, adresler ve GSM numaraları gibi kritik bilgiler yer alırken, siber saldırının milyonlarca yurttaşı risk altına soktuğu belirtiliyor.

“İŞ BİRLİĞİNİZİ RİCA EDİYORUZ”

Google’dan iş birliği yapmasını “rica eden” USOM, aynı zamanda ilgili dosyaları Drive’a yükleyen kişi veya kişilerin kullanıcı hesap kimlikleri, IP adresleri ve port numaralarını da istedi. Şirkete gönderilen 29 Temmuz ve 3 Eylül tarihli iki ayrı yazıda USOM, “Bu konudaki hızlı yanıtınız, etkilenen kullanıcıların bütünlüğünü ve güvenliğini korumak açısından büyük önem taşımaktadır” dedi.